En bandsågsklinga består av kulvalsade, anlöpna och slipade stålbånd i olika tjocklekar och bredder. Stålbandet är utrustat med tänder av olika form, längder, förlängning och avstånd, beroende av vad och vilket skärarbete klingan skall användas till.
Själva tandningen på klingan säger också något om vilket material det kan skära i (Fin, mellan fin och grov). Små fina tänder är lämpligt om man skall vara försiktig och inte skall efterbehandla materialet, då det ger det finaste ytresultatet. Skall man bara snabbt skära till en överplatta, så skulle en grov tandning vara att föredra.
Val av Förtandning
Förtanding indikerar avstånd i mellan tänderna. Det korrekta val av förtanding, säkrar den rigtiga belastningen på tanden och spånmängden per spånrum i mellan tänderna. I de flesta uppgifter bör en sågklinga inte ha mindre än 3 tänder och inte flera än 25 tänder som allt.
Enkel förtanding är enhetlig geometri och spånrum. Förtandningen beräknas av antalet av spånrum där kan vara innanför 25,4mm
Används av övervägande till massiva ämnen och stabila maskiner.
Variabel förtanding / Variabel tandgeometri användes till att reducera vibrationer och stress av klingan. Beskrivelse av tandavstånd för den grova och fina tanden i en sekvens.
Används till de flesta såguppgifter.
Bäst till profilerade ämnen och material med många vibrationer.
Bredden på klingorna framställs från 3 mm och upp till 400 mm, för att ju mindre bredden är ju mer lämpat är den till att skära ut de minsta kurvor och hörn.
Använd alltid så bred klinga som praktisk möjligt då breda klingor ligger bättre an mot bandsågshjulen samt att den motstår bättre med arbetsstycket och pressas inte så lätt mot bakdriften. Slitstyrkan är större och vibrationerna i klingan blir mindre, vilket betyder att det blir renare och bättre gränssnitt vid rätlinjerad skärning.
Kom ihåg kylmedel!
När man skär i rostfritt stål kan klingan snabbt bli nedsliten, därför rekommenderas det att man använder en härdad klinga som är värmebehandlad. Det gör att stålet i klingan är hårdare och kan tåla mycket mer än en ohärdad klinga.
Man skall alltid bruka kylmedel när man skär! Kylmedlet förhindrar materialet får en ful och pläterad yta och att klingan tappar det. Kylmedel är framför allt viktigt när man skär i koppar, på så sätt undgår man att materialet blir deformerat pga värmen.
Hur startar man upp med en ny sågklinga?
Sågklingan inkörs med ett ämne som avstressar och skärper de skapra ultratänderna.En riktig inkörning förlänger sågklingans verkanstid med 25-50%. För att vara säker på rätt penetrering i hårt material ska man använda en större start åtdragning.
3 goda tips till uppstart av nya sågklingor.
När du startar upp din metallbandsåg med en ny sågklinga ska du ha den rekommenderade sågklingshastigheten på (M/min).
När du sågar så ska du använda dubbel sågtid /1/2 fartspänning)
Efter du har sågat i ca. 20 min kan du öka fartspänningen per steg till den normala fartspänningen är nådd. Arbetar du i hårdmetall så tar det ca 40 min.
Ny sågklinga / Med inkörning / Utan Inkörning
Som visat med bilderna ovan så är det viktigt att uppstarta sågen korrekt med rätt inkörning så man inte ödelägger sågklingan från start. Med tid som man har använt sågklingan så slits tänderna gradvis ner och man får då öka sågspänningen för att bibehålla samma såghastighet som tidigare. När tänderna har blivit för slitna och du har ökat spänningen för mycket vill själva sågklingan att såga i vinklar då den får utstå mycket press. Det är i detta läge man ska skifta sågklingan till en ny.
När du ska välja en ny sågklinga är det flera saker man ska tänka på, såsom bredden och tjockleken på klingan. Hur man ska tolka en sågklinga bör man tänka i 3 olika variationer. Rak tolkning, standard tolkning och straight rak tolkning. Utöver det ska man tänka på tandformen och tandvinkeln. Vill man ha precision ska vinkeln vara mellan 00-180 för klo/claw och bör då vara runt 100, vill du försöka med stödsågning är den rekommenderade vinkeln 00.
Skriv en kommentar
Namn:Ange kontrollkoden:
Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!