E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Oumbärliga trädgårdsredskap - för en vilsam sommar

Oumbärliga trädgårdsredskap - för en vilsam sommar

Optimera sommaren med rätt trädgårdsredskap

Den svenska sommaren betyder inte nödvändigtvis sol och värme, utan också ofta en hel del regn. Nog för att man då slipper vattna, men det är inte bara de vackra rosorna som växer så det knakar. Ogräs, häckar och annat som behöver friseras frodas också. Har man nu valt att ha en trädgård så har man antagligen ett visst trädgårdsintresse också, men med åren kan man vilja ta det lugnare, och nog är det skönare att ägna sig åt det man tycker är roligast i stället för att lägga både tid och kraft på det som oftast blir jobbigt. 

Så vad är lösningen? Maskiner förstås! Det må låta enkelt, men faktum är att det inte behöver kosta skjortan, och varför inte klämma in både enkel häckklippning, gungning med barnbarnen och grillkväll i stället för att vara helt slut efter att ha svettats i onödigt många långa timmar omkring tomten. Nog är det roligare att hinna både ta hand om trädgården och bygga en lekstuga eller något annat kul till ungarna under den ofta allt för korta sommaren. Lägg tiden på roligare arbete vid en kap- och gersåg i stället. Med en rikt- och planhyvel och en slipmaskin är du snart i gång och du kan bygga en lekstuga som många generationer kommer att ha glädje av. 

Hos oss hittar du allt som gör sommarens arbete smidigare och roligare. Ägna dig åt det roliga arbetet och åt samvaro med familjen i stället. 

Och för att hjälpa till med sommarfriden har vi följande rekommendation: Skippa nya planteringar och den besvärliga vattning och växthuskoll det kräver. Se i alla fall till att göra det på en höft med en god öl i handen medan grillkolen blir fin.

Här får du lite tips när det gäller gräsklippare, häcksax, 

Gräsklippare

Ja, gräset behöver man nästan ägna sig åt oftare än skägget när vädret varvas med både regn och sol. En bra gräsklippare gör arbetet enklare, så är det bara. Särskilt som det rekommenderas att man inte ska klippa av mer än 3-4 cm åt gången, så kan det lätt bli många klippningar.

För att få en fin har vi följande tips:

  • Gräset ska inte klippas av mer än 3-4 cm per gång. Det brukar innebära ca 1 gång i veckan, men kan lätt bli 2 gånger när vädret är optimalt och om du gödslar och vattnar för en riktigt fin och tät gräsmatta. Låter du bli att gödsla och vattna så får du visserligen klippa mindre ofta, men gräsmattan blir också gul och såklart inte lika snygg. Om varken du eller familjen bryr dig så mycket om lite gult gräs så kan det vara bra att veta att gräset tar sig mot hösten igen efter en varm och torr sommar. Vill man ha en riktigt fin gräsmatta rekommenderar mästarna att man finputsar med cylindergräsklippare så ofta som var fjärde dag.
  • Gödsla i alla fall i början av säsongen, i mitten och mot slutet, gärna innan det ska regna - håll kolla på väderprognoserna!
  • Skär kanterna vid rabatter och mot häckar 1-2 gånger om året. Med en tråd spänd mellan ett par pinnar blir kanterna spikraka. 
  • När det är torrt ska gräsmattan gärna ha 20-30 mm regn - se till att det blir ordentligt blött!
  • Har du mossa och annat ogräs i gräsmattan så börjar arbetet på våren, när det har torkat till. Se till att kratta gräsmattan ren från pinnar, löv och liknande skräp. Använd därefter en så kallad vertikalskärare och något form av godkänt mossmedel.
  • Se till att du håller gräsmattan på ungefär ph-värde 6 och göder den när den behövs - då kan inte mossa och annat ta över.

Om du har en stor gräsmatta, eller helt enkelt är lite lat, så rekommenderar vi en bensindriven gräsklippare. Särskilt en som drar själv också, så kan du lägga energin på den där lekstugan eller på grillkvällen i stället. Om du hör till dem som hur som helst inte klipper gräset så ofta oavsett rekommendationer, eller helt enkelt har relativt högt gräs, så kan det vara bra att ha lite koll på motorstorleken, så att gräsklipparen faktisk klarar det du vill att den ska klara. Har du en gräsklippare med uppsamlare så är rekommendationen alltid att klippa ganska ofta - annars får du tömma ideligen och det är nog så jobbig. 

 

Klicka här och se våra gräsklippare.

Häcksaxar

Sedan gammalt säger man att häcken bör klippas innan midsommar. Det är en sanning med modifikation eftersom det såklart beror på vilken typ av häck man har. Vissa sorter växer snabbare, och då kan det behövas att man klipper två gånger per år. Det beror förstås också på var du bor. Det allra bästa för att veta när och hur du ska klippa är att du kollar med någon granne om du själv precis är nyinflyttad och helt plötsligt har blivit med häck utan tidigare erfarenhet. t få klippet to gange årligt.

Här är några generella tips när du klipper häck. :

  • Börja med att klippa nerifrån för att slippa klippa i grenar som fallit ned från det du har klippt innan. 
  • Forma häcken. De mår bäst om de är lite bredare nedtill - det ger täthet. 
  • När häcken har vuxit sig till den önskade längden är det en tumregel att klippa ca 25 cm under denna höjd, eftersom skotten som sedan kommer brukar nå upp till den önskade höjden. 
  • Klipp alltid till ungefär samma ställe där du klippte sist för att få bästa struktur. 
  • Många gånger brukar höjdgränsen vara 180 cm i bebyggt område, men detta kan variera. Se till att du har koll på vad som gäller där du bor.

Förresten. Häcksaxar används inte för att frisera frugans hår!

KLICKA för att se våra häcksaxar

Trimmer och kanttrimmer

Om inte en vanlig häcksax eller gräsklippare ordnar allt så får du komplettera med en trimmer av något slag. Med en lätt kanttrimmer får du den sista finputsningen av trädgården så att den ser riktigt fin ut. Ska du klippa en hög häck eller för den delen forma en större buske så kan du till exempel satsa på en häcksax med teleskopskaft så att du kan komma åt ordentligt - oavsett om det är högt upp eller långt in.

 

Det finns också några andra maskiner som vi inte har gått in på närmare här, men som förgyller varje uthus eller garage med sin närvaro:

  • Kompostkvarn
  • Lövsug/lövblås
  • Vedklyv
  • Motorsåg

 

Relaterade artiklar

Pelarborrmaskin - att välja rätt
Hos Globaltools.se hittar du pelarborrmaskiner. Riktigt många dessutom. Ju..
Fixa uteplatsen inför sommaren
Våren smyger runt knuten och där kanske även din uteplats befinn..
Guide: Lövsug eller lövblås - vilken ska man välja?
Vilken ska man välja, vad kan de och hur fungerar de egentligen? Med en lövblås ..
Guide: Goda råd för vedhuggning
Att kunna njuta en vinterkväll framför brasan är det inte mycket ..
NYHET: Einhell Robotgräsklippare
Är det kul att klippa gräs? Nja, en del tycker det och del andra tycke..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer