E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Fixa uteplatsen inför sommaren

Fixa uteplatsen inför sommaren

Våren smyger runt knuten och där kanske även din uteplats befinner sig. Snart kommer du att tillbringa långa ljusa sommarkvällar på altanen tillsammans med vänner, eller kanske bara själv i lugn och ro. Men frågan är om altanen är redo för det? Här serverar vi en smidig guide, så slipper du tankearbetet.

 

terrasse-forårs-klar

Steg 1 – Gör rent ... mossa och alger tar du oftast enklast bort med vatten och en högtryckstvätt . När det gäller trätrall så ska du dock vara försiktig med trycket för att inte skada trät. Du använder med fördel tillbehöret Patio.

 

Patio-højtryksrenser


Steg 2 – Kolla trallens skick … Använd en syl eller en liten skruvmejsel för att känna om trät har blivit murket eller ruttnat. Skick försiktigt i plankorna – känns det mjukt och går sönder så är det dags att byta ut. Eller bygga ny altan förstås. Du vill inte förstöra varken din egen eller andras sommar med skador efter att ha trampat igenom altanen. 

 

Tjek-for-råd

Steg 3 – Gå igenom skruv, bultar och muttrar … Skruvar och andra fästen kan röra på sig under vinterhalvåret. Genom att skruva åt det som behövs undviker du skrapsår och ömma tår när du förhoppningsvis går barfota i sommar. Bygger du nytt så vill vi varmt rekommendera Essves HDS-system för dold trallskruv, så blir bekymren mycket mindre. Kolla bult och mutter  också, särskilt om altanen inte ligger mot marken. Ligger bultarna gömda under trallen så se till att kolla dem när du byter ut brädor.

 

Gennemgå-skruerne-terrassen

Steg 4 – Ytbehandla trät … Det skadar aldrig att lägga lite extra vikt vid ytbehandlingen för att få trallen att hålla och se fin ut i många år. Satsa på att ytbehandla när träet är tillräckligt torrt och när du kan räkna med uppehåll den dag du planerar att göra det. Planera gärna ytbehandlingen när det generellt brukar vara torrväder och när du kan räkna med många soltimmar. Det är inte så lätt att veta, men man kan ju hålla både tummar och koll på väderprognosen. Fuktigheten i själva trät ska gärna ligga på under 16 % när det är dags att ytbehandla – en fuktmätare  kan vara bra att ha.

  1. Välj gärna en olja eller annat skyddsmedel med pigment – det ger det lilla extra.
  2. Lägg på oljan med bred pensel – trät ska mättas, men det ska inte vara så mycket att det bildas pölar på plankorna. Regel: Följ instruktionerna för burken eller flaskan.
  3. Tänk på att ändytorna suger extra mycket och är extra utsatta.

overfladebeskyttelse-af-traeterrasse

 
Steg 5 – Ta fram möbler och eventuellt terrassvärmare … Nu börjar uteplatsen vara klar och det är dags att ta fram utemöblerna. Kanske vill de ha en avtorkning eller nya dynor. Skulle inte själva sommaren ha insett att du och familjen nu är redo för värme, så investera i en infraröd terrassvärmare från Solamagic. Förutom att du kan njuta av fler varma sommarkvällar så har du en terrassvärmare med enastående kvalitet med flexibla upphängningslösningar utefter vad som passar dig bäst.

 

Solamagic-terrassevarmer

 

Steg 6 – Njuuut … Nu är det bara att sätta igång och njuta. Av glada vänners sällskap, en god drink och lite mat eller fika. Varför inte hålla en invigningsfest för altanen! Säg bara till gästerna att det är knytkalas så är saken biff.

 

 

Hoppas att den här guiden har varit till hjälp. Du kan alltid kontakta oss om du har vidare frågor. För vidare inspiration, ta dig en titt på artikeln om dolda terrasskruvar.

 

Relaterade artiklar

Dolda skruvar i trall - så här fixar du terrassen
Älskar du också att njuta av varma sommardagar på altanen i en ..
Oumbärliga trädgårdsredskap - för en vilsam sommar
Optimera sommaren med rätt trädgårdsredskap Den svenska sommare..
Bilindretning
Bilindretning med ESSBOX Det svenske firma ESSVE tilbyder de bedste produkter p..
Överraska med en baconbukett till alla hjärtans dag! Så här gör du.
Den perfekta rosen är baconrosen. Här är receptet, steg för ..
Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Guide: Lövsug eller lövblås - vilken ska man välja?
Vilken ska man välja, vad kan de och hur fungerar de egentligen? Med en lövblås ..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer