E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Guide: Att välja rätt säkerhetssko

Guide: Att välja rätt säkerhetssko

Det är generellt arbetsgivarens ansvar att se till att medarbetare får rätt säkerhetsskor för det arbete de ska utföra. Den här artikeln riktar sig både till dig som arbetsgivare och till dig som själv ska hitta skor som passar dig på ditt arbete. Om man är ny på detta med arbetsskor kan det vara svårt att själv veta vad man ska välja eftersom passformen kan variera en del, samtidigt som det såklart är en mycket viktig faktur för komfort och ergonomi när man ska ha dem en hel dag. När du står inför att köpa nya arbetsskor, oavsett om det är till dig själv eller till dina medarbetare, är det några grejer du bör tänka lite extra på. 

1. Vilket arbete ska utföras?

Arbetet som du faktiskt ska göra är helt avgörande vid valet av skyddsskor. Vissa skor är gjorda för att skydda fötter och vrister mot exempelvis värme och klämrisk, andra är utrustade med spikskyddad sula. Halksäker och spikskyddad sula med stålhätta kan till exempel vara av största vikt när om du arbetar i en större verkstad. Arbetar du i ett kök där det ofta är varmt och lätt blir vått på golvet är förstås halkskydd och ventilation viktigast, samtidigt som det ofta finns krav på stålhätta vid risken att tappa exempelvis knivar. Därutöver finns det sulor som är extra stötabsorberande vilket blir viktigt om du går mycket på hårda betonggolv på ett lager till exempel. Här kan en iläggssula med extra stöd för hålfoten också göra att du blir mindre trött i fötterna vid dagens slut - dessutom stabiliseras foten och risken för vridskador minskar.

2. Vilka regler gäller för säkerhetsskor och vad är viktigt vid användning?

Generellt gäller principen att säkerhetsskor ska användas där inte vanliga skor räcker till för att skydda fötterna. Det gäller bland annat på lager och byggplatser där du kan riskera att tappa något tungt på fötterna. Exakt vad som gäller på din arbetsplats kan vi inte veta, men om du tar reda på det och hör av dig till oss så hjälper vi dig att hitta alternativ som du kan kika närmare på. Passa gärna på att berätta om det brukar fungera bäst med bred eller smal läst för dig, så tittar vi på det samtidigt. Det kan till exempel handla om värmeskyddade och flammsäkra skor.

Finns krav på säkerhetsskor så ska dessa användas från det att du påbörjar arbetet tills det är avslutat. Om man tummar på dessa regler kan man som arbetsgivare hamna i problem försäkringsmässigt om det skulle ske någon form av arbetsplatsolycka där inte rätt säkerhetsutrustning har använts, förutom att du i värsta fall kan riskera en allvarligt skadad medarbetare med de individuella och allvarliga konsekvenser det kan ha. Du som medarbetare ska få den information du behöver om säkerhet på arbetsplatsen och du som arbetsgivare är skyldig att ge den.

Vidare gäller först och främst att du ska försäkra dig om att säkerhetsskon är CE-märkt och därmed uppfyller standarden EN 345/EN ISO2034. Det betyder att säkerhetsskon uppfyller kraven som ställs när man arbetar i områden där säkerhet priortieras.

Det är också viktigt att ta hand om skorna ordentligt. Har du hittat ett par skor som är bekväma och uppfyller de krav arbetsplatsen har så rekommenderar vi ofta att du köper ett par till och växlar mellan dem. Att låta skorna torka ordentligt mellan varje användning förlänger hållbarheten både vad gäller stötdämpning i sulan och generellt för textilmaterial. I stället för att du använder 1 par skor under två år så kan du ofta använda 2 par skor under 5 år, för att ge ett exempel. Förutom att du får en torr och sund miljö för fötterna så blir det alltså mer ekonomiskt i längden. 

Du ska också tänka på att använda till exempel skofett eller impregnering för att hålla materialet friskt och ge det skydd du faktiskt behöver.

 

3. Vem ska avända arbetsskorna och i vilken social miljö?

Att ta sig en extra funderare på detta är relevant. Både passform och stil kommer förstås in i bilden här. Du kan hitta arbetsskor med bred läst, normal läst och smal läst till exempel. Det kan också vara relevant att tänka på olika personers arbetsuppgifter som sträcker sig utanför just miljön där den extra säkerheten behövs. Idag finns det många producenter som har börjat ta extra hänsyn till en formell still, så att man lika gärna kan gå från ett möte till att hjälpa till ute på lagret utan att behöva byta skor för det. Det kommer mer och mer när det gäller arbetskläder och arbetsskor över huvud taget, att det finns slitstarka och funktionella plagg men som fortfarande har en vardaglig stil. 

 

Ta dig en titt på hela utbudet av skyddsskor här.

 

Eller hitta ditt favoritmärke via någon av länkarna här nedan:

Köp billiga Airtox

Köp billiga skor från HKSDK

Skyddsskor från Arbesko

Skyddsskor från Monitor

Kvalitetsskor från Jalas

 

Relaterade artiklar

Uppdatera vinterhandskarna!
För några år sedan bytte vi ut vårt sortiment av vinterha..
Airtox säkerhetsskor - historien bakom märket
AIRTOX Industries A/S  - ett revolutionerande danskt skomärke Denna p..
Så får du den bästa arbetsbelysningen
Mareld Pro Lighting – The Lighting Tool! Vi vill presentera Mareld Pro Li..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer