E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Guide: Att välja rätt metallbandsåg

Guide: Att välja rätt metallbandsåg

Funderar du på ny kallbandsåg? Här nedanför ger vi dig lite information som är bra att ta ställning till innan du bestämmer dig, så att du får den såg du behöver.

Arbetsmängd
Ska du utföra småjobb då och då eller räknar du med att använda sågen varje dag i produktion? Motorstyrka och kvalitet samt huruvida den är anpassad för kontinuerligt arbeta är sådant som blir av betydelse för ditt val här. 

Plats
Behöver du en liten och mobil kallbandsåg eller behöver du en så stor som möjligt för att täcka av för eventuella framtida jobb? Vet du inte riktigt hur dina framtida behov ser ut så blir naturligtvis grundtanken att gå upp en storlek snarare än att satsa på en mindre som du ändå måste byta ut efter något år. Det kan också vara idé att fundera på om du ska hitta någon form av mobil lösning för dina maskiner innan du köper dem och inreder verkstaden. Till vissa maskiner finns färdiga mobila lösningar, men detta finns inte till alla, så där kan du behöva fundera ut något själv som fungerar i just din verkstad. 

Jobbet
När det gäller metallmaskiner är det viktigt att du har en maskin som klarar just de största jobben. Oavsett vilken maskin det gäller så ska du hellre satsa på lite överkapacitet än underkapacitet. Köper du en mindre hobbysåg och sedan pressar den på max ofta så kommer den att slitas fortare och du behöver engagera dig i att köpa en ny såg snarare förr än senare.

Typ av jobb
Du bör också fundera på om du främst ska göra helt raka kapningar eller om det kan handla om formade snitt - kurvor. Är det det sistnämnda du vill ha möjlighet till kan du satsa på en bandsåg som du också kan använda vertikalt. Det finns mindre hobbymodeller som kan ställas vertikalt, men om det snarare handlar om konstnärligt eller professionellt arbete med många utskurna former blir det att gå upp rejält i storlek och satsa på en specifik vertikalbandsåg för metall.

Budget
Budgeten är förstås också av betydelse. Vi har ett stort sortiment inom bandsågar. Se till att du också räknar med klingor och till exempel kylvätska eller separat kylpump om det är aktuellt. Arbetar du med långa ämnen så kan också rullstöd vara något som du behöver investera i för att få stabiltet och fina snitt.

Manuell, halvautomatisk eller automatisk bandsåg?
Manuella bandsågar rekommenderar vi till hobbyhantverkare och mindre verkstäder där jobben kanske inte är så många och där lågt pris är av betydelse. På en manuell bandsåg sänker och höjer du sågarmen helt manuellt. Med en halvautomatisk bandsåg kan själva skärjobbet göras av maskinen själv, men du ska själv byta plats eller flytta fram arbetsstycket och fästa det igen. Helautomatiska bandsågar används främst i industri och produktionsverkstäder där effektivitet är av stor betydelse. Priset på sågen stiger beroende på hur automatisk och stor den blir.


Beroende på vilken typ av jobb du ska utföra är också specifika funktioner något du bör ta dig en funderare på.

Variabel hastighet
Olika material kan kräva olika hastigheter för optimal effekt. De minsta modellerna har endast en hastighet, andra kan ha två hastigheter och fler i och med att man går upp i storlek. Variabel hastighet kan vara smidigt för att kunna ställa in det optimalt just efter arbetsämnet och du har en flexibel maskin som kan skära optimalt i många olika material. Hur bra resultatet blir beror också på vilken klinga det är till maskinen, så även detta kan man ta sig en funderare på i samband med att man funderar på vilka material man vill kunna såga i. Med rätt hastighet för rätt material håller också klingorna längre.

Skära i vinkel
Att metallbandsågen kan skära i precia vinklar, till exempel 45°, kan också vara en viktig funktion beroende på vilken typ av jobb du ska göra.

Stabil konstruktion
Som grund kan sägas att du får mer stabilitet när du också får en större och tyngre maskin. Har du en mindre och mobil såg kan du helt enkelt inte räkna med samma stabilitet som på en såg som väger några hundra kilo. Det finns också bandsågar med särskilt vibrationsdämpande kvaliteter för precisionskrävande arbeten. Oavsett om du har en mindre såg på en bänk eller om det är en golvvariant så måste du själv se till att underlaget är stabilt, oavsett om det gäller en snickarbänk eller om den står på golvet. Detta är generellt viktigt för alla typer av maskiner och något som i slutändan kan påverka resultatet.

Kylpump
Många större kallbandsågar har inbyggt kylsystem, där du i princip ska blanda ut kylvätskan och bara fylla på den. Huruvida du behöver det beror dels på materialets typ, dels på storlek. Om du har en mindre bandsåg för metall och endast behöver kylning någon enstaka gång så räcker det fint att ha kylmedel i någon form av kanna med pip och så kontinuerligt hälla på klingan när det krävs. Det finns också separata universalkylpumpar som man kan köpa till i efterhand och som funkar på de flesta metallmaskiner.

Klicka HÄR för att se alla våra bandsågar för metall.

 

Relaterade artiklar

Guide: Att välja rätt metallsvarv
Metallsvarvning Även om nu julsångerna och tonerna av barnaskaror oc..
Guide: Vad för klinga skall jag använda till min metallbandsåg?
En bandsågsklinga består av kulvalsade, anlöpna och slipade st&..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer