E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Pelarborrmaskin - att välja rätt

Hos Globaltools.se hittar du pelarborrmaskiner. Riktigt många dessutom. Just därför vill vi i den här artikeln ge dig överskådlig information om vilka modeller som finns på marknaden och vilka funktioner de har. Du får helt enkelt en översiktlig kunskapsbas att stå på inför beslutet om vilken pelarborrmaskin du ska köpa. 

Vi kommer att gå igenom de huvudsakliga typerna och berätta om de egenskaper som är bra att ha koll på. Du ska kunna köpa en maskin som löser de uppgifter som just du har behov av redan vid första köpet, varken mer eller mindre. 

 

 

1. Olika typer av pelarborrmaskiner

Pelarborrar finns i flera olika kvaliteter och varianter som passar för olika ändamål. Det finns remdrivna, pelarborr med växellåda och sådana med variabel hastighet. En remdriven pelarborrmaskin drivs med en hård gummirem som sitter i motorn. De med växellåda har i stället kugghjul som driver spindelhastigheten och varvtalen. Pelarborrmaskiner brukar typiskt vara starkare och mer hållbara än remdrivna. Detta betyder dock inte att de remdrivna är dåliga, utan handlar om hur mycket du kommer att använda den och till vilket material. Om du använder den ofta och till krävande material rekommenderar vi en med växellåda. Dessa brukar dock också vara dyrare, så om du vet med dig att du inte kommer att pressa maskinen särskilt hårt, kanske främst använda den på hobbynivå, kan en enklare och billigare remdriven modell vara ett utmärkt alternativ. De remdrivna säljs det absolut mest av, och de räcker faktiskt till för de flesta. Utöver det finns också pelarborrmaskiner med variabel hastighet som justeras automatiskt och vanligtvis via strömmen från motorn.

2. Bordsmodell eller golvmodell

Det generella namnet är just pelarborrmaskin, men begreppet är brett och inkluderar sådana som är monterade direkt i golvet och har en mycket lång pelare samt sådana som moteras på ett bord eller arbetsbänk. När det gäller detta val är det två faktorer som du ska ta hänsyn till inför ditt köp. Den ena gäller spindelrörelsen, vilket berättar hur mycket borrpatronen kan röra sig lodrätt (borrdjupet alltså). I och med att bänk- eller bordsmodeller inte har så lång pelare är denna oftast mer begränsad. Du bör ha det i åtanke, och även på vilken höjd det är möjligt att montera ämnet och ändå kunna borra. Den andra faktorn handlar om avståndet från borrpatronen till själva pelaren, pelaravståndet - även detta kan vara begränsande, då det avgör hur stort ämnet kan vara utan att pelaren är i vägen när du placerar det för att borra på rätt ställe.

 

Här ser du skillnaden på en bänk- respektive golvpelarborr. Den mest väsentliga skillnaden är längden på pelaren, vilket också innebär att borrkapaciteten är mycket större på golvmodellerna eftersom bordet kan justeras mer.

3. Borrkapacitet eller automatisk spänning?

Du behöver också ta hänsyn till borrkapaciteten, och automatisk matning kan vara intressant att kika närmare på. Borrkapaciteten kan vara avgörande för hur stort ämnet kan vara som du ska borra i. Automatisk matning finns generellt bara hos de dyrare modellerna, men kan absolut vara värt att överväga om du ska använda maskinen på professionell nivå

4. Vill du kunna fräsa med den också?

Pelarborrmaskiner kan också fås med fräs. Kombimaskinerna sparar både tid och kraft om du behöver det men fräs kan också köpas som tillbehör. 

Scantool

Scantool är ett danskt företag som säljer vertyg och maskiner av hög kvalitet. De tillverkar maskinerna själva på fabriken i Brovst eller i samarbete med duktiga underleverantörer från andra ställen i Danmark, med Scantools egna specifikationer. Scantool ger därför hela 5 års garanti för de flesta motorer i maskinerna. Scantool har dessutom bred och praktisk kunskap om maskinerna, vilket ger oss en exemplarisk och professionell kundservice. I Danmark uppfyller Scantools maskiner kraven för säkerhet och hälsa som "Arbejdstilsynet" (motsvarigheten till Arbetsmiljöverket) ställer.

 

Se det stora sortimentet från Scantools pelarborrmaskiner på Globaltools.se. Klicka här.

Relaterade artiklar

Oumbärliga trädgårdsredskap - för en vilsam sommar
Optimera sommaren med rätt trädgårdsredskap Den svenska sommare..
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
I princip finns det bara två typer av fräsar. Även om du kö..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer