E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Guide: Lövsug eller lövblås - vilken ska man välja?

Guide: Lövsug eller lövblås - vilken ska man välja?

Lövsug eller lövblås?

De flesta lövsugar har även blåsfunktion, men det är inte nödvändigtvis detsamma omvänt. Hos oss är nästan alla varianter med både sug och blås. Hur du använder den beror helt enkelt på vilket behov du har. Om du har en gräsmatta som gränsar till skog eller liknande där det inte gör något att det ligger löv, så kan du enkelt blåsa dem dit. Vill du hålla grusgångar eller infarter fria från löv och annat lätt skräp så kan du också använda lövblåsen där. Att blåsa över löven till högljudda grannar skulle kunna locka, men det avråder vi från. När du använder lövsugen så är hela poängen att du samlar upp löven direkt och därför sitter en påse baktill på maskinen där löven samlas. Denna tömmer du när den blir full. Att blåsa löven till ett hörn av trädgården för att sedan samla upp dem med sugfunktionen kan också vara något som sparar några promenader till och från komposten eller släpet - vart nu löven ska läggas när de inte ska vara på din gräsmatta längre. För att byta mellan sug och blås handlar det ofta bara om att ta bort själva påsen så är inställningen klappad och klar, men det är förstås något man bör testa eller kolla upp i instruktionsboken innan.

  • Lövsug - ta dig en titt genom att klicka HÄR

Lövsugar kan också användas för att suga eller blås bort löv och skräp från altanen eller en balkong. (Även om det inte är den rekommenderade användningen på något sätt så kan man även använda den för att puffa på gungor åt barn eller barnbarn, om man vill roa sig lite mitt i trädgårdsarbetet också)

Uppsamlingspåsen brukar rymma omkring 30-50 liter. Det kan mycket väl hända att din gräsmatta har 10 gånger så mycket löv så du ska räkna med att tömma påsen några gånger. De allra mest effektiva lövsugarna har också en liten avfallskvarn som reducerar volymen av löven makant, ända ned till en tolftedel. 

Generellt finns det tre olika sätt att hantera lövblåsar och sugar rent praktiskt

  • Handhållen - detta rekommenderas endast om lövsugen är väldigt lätt och om du ska blåsa av mindre områden
  • Med axelrem - skonar kroppen väl, särskilt om du arbetar över större ytor
  • Ryggburna - rekommenderas särskilt om det är bensindrivna tyngre varianter, och då är det själva motorn som sitter på ryggen

Den sista varianten är den som i högst grad skonar kroppen, men det handlar såklart också om generell vikt på maskinen. Om du använder en bensindriven variant, där det generellt också är mer kraft i motorn, så ska du dock vara medveten om att du bör tänka lite extra på ljudnivån. Vid buller ska du generellt använda hörselskydd för att undvika tinnitus och andra hörselproblem. 

En lövblås eller lövsug har oftast en vindkraft på ca 200-400 km i timmen. Det är starkare än orkanstyrka på Beaufort-skalan. Med en så stor sug- och blåskraft ska du alltid tänka på att rikta blåsen bort från människor, djur och annat ömtåligt, som till exempel fönster och liknande. 

4 goda skäl till att skaffa sig en lövsug

En lövsug är inte bara smidig för att få bort löven. Du kan också räkna med att avklippt gräs, små grenar, kottar och annat sugs upp. Viktigt att tänka på är att en lövsug eller lövblås alltid ska användas på torra ytor. Här är några fler aspekter att titta närmare på.

  • Du vårdar din gräsmatta och kan undvika mossa och gula fläckar genom att hålla den ren och fri från skräp.
  • Med en lövsug kan du enkelt samla ihop löven på en gång och lägga det i en kompost eller där det faktiskt kan behövas bättre. Komposten använder du sedan till våren då det är dags att plantera blommor och grönsaker i stället.
  • Genom att hålla gräsmattan ren från skräp kan du undvika att ogräs och viss ohyra sprids och förstör gräsmattan. 
  • Du kan använda den även på altanen, grusgångar och andra småvägar, för att hålla dem rena och fria.

Relaterade artiklar

Oumbärliga trädgårdsredskap - för en vilsam sommar
Optimera sommaren med rätt trädgårdsredskap Den svenska sommare..
Fixa uteplatsen inför sommaren
Våren smyger runt knuten och där kanske även din uteplats befinn..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer