E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Guide: Att välja rätt metallsvarv

Guide: Att välja rätt metallsvarv

Metallsvarvning

Att välja metallsvarv kan kännas som en utmaning, särskilt när sortimentet är så stort som hos oss, både när det gäller svarvar och tillbehör. Vi har dock stor vana av att hjälpa till och du ska bara ringa eller skicka e-post till oss om du har frågor. När du köper en svarv är det viktigt att se till så att allt passar ihop. På de flesta svarvar ser du alla tillbehör till höger om produktbeskrivningen. När du köper en metallsvarv rekommenderar vi alltid svarvstål, borrchuck och dubbhålsborr som utgångspunkt för att du ska kunna använda svarven. Fast dubb och chuck enligt bilderna följer alltid med, men utöver det måste man läsa vad som medföljer. Normalt medföljer inte något annat, men när det gäller några av de största och professionella svarvarna följer det med till exempel ämnesstöd och roterande dubb också. 

Utöver det kan man också satsa på stickstål, gängchuck, snabbfäste för svarvstålen (gör det enklare om man svarvar ämnen där man ofta måste byta stål i olika vinklar till exempel), verktygsväxlare, rördubbar med mera. Några av dessa tillbehör är absolut aktuella även för de minsta svarvarna. 

Här är tre frågor som du bör ta utgångspunkt i.

1. Vilka behov har du?

Detta är en överordnad grundläggande fråga med flera aspekter. Om du endast ska använda maskinen någon gång då och då för ganska smidiga material behöver du till exempel inte nödvändigtvis den starkaste motorn och du kan absolut satsa på en hobbymodell. Är du dock en verklig entusiast som kommer att använda den mycket kan det löna sig att att välja en med lite högre kapacitet, även om den inte behöver vara på proffsnivå. Förutom dubbavstånd och dubbhöjd ska du alltså också kolla av motorstyrkan.

2. Vilka uppgifter ska maskinen klara?

Här kan du behöva fundera över ungefär vilken storlek ämnena kommer att ha och vilken metall (eller hårdplast) det lär handla om för din eller din verksamhets del. Dubbavstånd och dubbhöjd bör du överväga, samt eventuellt chuckstorlek, beroende på vad som eventuellt följer med maskinen. Det följer med olika typer och mängd av tillbehör till våra maskiner, beroende på märke och typ - kolla gärna med oss om du är osäker på vad som gäller. Utöver just svarvning kan du behöva borra eller gänga med maskinen. Du kan behöva gängståll/borrstål eller gängchuck till exempel. Backar och tappar för gängning är också en väg att gå för att gänga. Vissa modeller finns med antingen vertikalfrästillsats (extra vertikalslid som kan användas för enklare fräsjobb) som kan köpas som tillbehör, eller så kan du köpa en kombinationsmaskin, alltså med både svarv och fräs. Detta rekommenderar vi endast om du bara ska använda fräsen någon gång då och då. Oftast är två olika maskiner det bästa, men handlar det om platsbrist kan det förstås också vara ett utmärkt alternativ.

3. Vilken budget har du?

Priset är förstås också en viktig fråga, och följer i viss mån kvaliteten. För att du ska kunna få ut bästa möjliga av din maskin i förhållande till priset är det förstås bra att ordentligt fundera ut vad det är du ska använda maskinen till. Här nedanför visar vi några maskiner för både nybörjare och för professionell verksamhet. Förutom den generella storleken är det också motorstyrka och exempelvis digital avläsning som påverkar priset. 

 

Metallsvarv, hobbyvariant

SIEG C3 med digital avläsning och steglös varvtalsreglering har allt du behöver om precis ska börja med metallsvarvning och ska göra det på hobbynivå. Med dubbavstånd och dubbhöjd på 350 mm respektive 90 mm klarar den de flesta hobbyuppgifter. Här kan du läsa mer om SIEG C3.

 

Metallsvarv av hög kvalitet

Holzmann ED400FD rekommenderar vi till dig som har grundläggande vana av metallsvarvning. Här får du mycket kvalitet för pengarna. Ledskruvar för gängning och automatisk längdmatning medföljer. Med induktionshärdad V-prismavagn med måttskala. Här kan du läsa mer om denna maskin. 

Metallsvarv för professionell verksamhet

Bernardo Master 400 är ett exempel på metallsvarvar för professionell verksamhet. Det är en robust och tung universalsvarv som erbjuder många olika bearbetningsmöjligheter. Master 400 kan hantera en ämnesdiameter på 400 mm och har en spindelgenomgång på 52 mm. Den passar dig som sysslar med utbildning inom området på något sätt, eller har en maskin- eller reparationsverkstad. Här hittar du mer information om denna svarv.

 

 

Tillbehör till metallsvarvar

När du har hittat den perfekta metallsvarven för just dig är det viktigt att titta närmare på vilka tillbehör som kan vara värda att köpa. Många kan göra arbetet mycket mer effektivt, bättre och helt enkelt enklare. Rätt tillbehör kan göra en stor del av jobbet. Det gäller att hitta rätt tillbehör utifrån både dig själv och själva maskinen - det ska passa för det du ska göra och det måste passa på själva maskinen (till exempel i spindeln, dubbdockan, på släden eller i verktygshållaren). Vi har därför fokuserat på att erbjuda ett mycket allsidigt och stort tillbehörsprogram till de allra flesta av våra svarvar. Du kan se en stor del av tillbehören till metallsvarvar HÄR. Det finns också tillbehör i andra kategorier som kan rekommenderas med svarvar, till exempel glidpassare, borrchuckar, rördubb, skyddsglasögon med mera

Köp svarv för metall

Om du funderar på att köpa en svarv för metall är Globaltools.se rätt ställe att kika närmare på. Vi har ett av Skandinaviens största utbud av både metallsvarvar och tillbehör. Ett stort antal leverantörer ger ett brett sortiment, där allt från nybörjaren till proffset kan hitta rätt. Vårt stora urval av tillbehörsprodukter gör att du kan effektivisera och förbättra svarvningen, med till exempel specialstål, snabbyteshållare, diverse dubbar, verktygsväxlare med mera. Du kan också hitta kompletterande maskiner inom metallbearbetning, så att du faktiskt kan inreda en metallverkstad för professionell verksamhet endast via oss. Om du vill börja kika på våra metallsvarvar rekommenderar vi att du börjar här i kategorin metallsvarvar.

 

 

Relaterade artiklar

Scantool - danska metallmaskiner av hög kvalitet
Scantool är en välrenommerad och profilerad maskintillverkare i Danmar..
Guide: Att tänka på inför köp av kompressor
Vad ska man tänka på inför köp av kompressor? Det finns fle..
Guide: Att välja rätt metallbandsåg
När man köper en metallbandsåg finns det ett antal viktiga ö..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer