E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Värmekanoner av olika slag - lär dig hitta rätt

Nu börjar det bli vinter, och temperaturen faller samtidigt med snön. Det kan med andra ord vara dags att investera i lite extra värme, kanske till garaget, verkstaden eller byggarbetsplatsen. Det finns flera olika slags värmekanoner, som lämpar sig mer eller mindre väl beroende på vad den ska värma upp. I den här artikeln ger vi dig översiktlig information så att du kan börja titta på värmekanoner och välja en som passar just dig.

Här berättar vi mer om hur du bör resonera och om:

- indirekta och direkta dieselvärmekanoner
- elvärmefläkt (värmeblåsare)
- gasvärmekanoner

 

Tänk volym, inte kvadratmeter

När du ska välja storlek och effekt på värmekanonen är det ingen idé att titta endast på antalet kvadratmeter på utrymmet som ska värmas upp – du behöver ha koll på kubikmetrarna. Det är det som avgör huruvida värmekanonen klarar att värma upp utrymmet i fråga.

 

Dieselvärmekanon – indirekt eller direkt förbränning

En dieselvärmekanon kan vara det klart billigaste alternativet för att få värme i verkstaden eller på lagret. Den använder en given mängd diesel som beror på värmekanonens storlek och effekt. Generellt ska de anslutas till el för att den uppvärmda luften ska blåsas ut. Indirekt förbränning fungerar fint i miljöer där människor vistas, direkt förbränning ger avgaser som inte är bra att andas in och ska därför användas endast där människor inte vistas.

Indirekt förbränning innebär en värmekanon med skorsten. Dieseln förbränns och den förorenade luften förs bort via skorsten och slangen som är fäst på den. Den uppvärmda luften blåser ut i rummet. I och med att skorstenen och slangen för ut den förorenade luften (slangen måste mynna utomhus eller i utrymme där människor inte vistas) kan man vistas i rummet som värmekanonen står i.

En värmekanon med direkt förbränning förbränner diesel utan att avskilja avgaserna – den har ingen skorsten och den förorenade luften förs ut i samma utrymme som värms upp. Därför ska den här typen absolut inte användas i utrymmen där människor vistas. Värmekanoner med direkt förbränning brukar användas för att torka upp gamla byggnader, lagerutrymmen och byggarbetsplatser – där människor inte vistas.

Dieselvärmekanoner kan vara lite dyrare vid inköp, men i drift är de ett av de billigaste alternativen. De kan också fås med rejäl effekt och därmed användas för att värma upp stora utrymmen.

 

Värmefläkt – eldriven

En elvärmefläkt värmer snabbt och enkelt upp utrymmen den är anpassad för. De är enkla att använda och finns i många olika storlekar, så att man kan optimera uppvärmningen. De är billiga att köpa in, men dyra att använda.

 

Gasvärmekanon

Med en gasvärmekanon får man lättillgänglig värme inomhus – den är både snabb och kan gå på hög effekt. Gasen bränns helt och hållet så det blir inga farliga avgaser. Den utgör ett alternativ till värmefläkt och värmekanonen – dyr i drift men billig att köpa.

 

Vilken storlek och effekt behöver man?

Det är nästa en omöjlig fråga att besvara. Det är generellt många faktorer som påverkar.

Varm luft stiger dock uppåt, så det är inte endast arean man ska ha i åtanke, men hela rummets volym – det är ju det som ska värmas upp. Men det sagt så kommer det dock alltid att vara som varmast precis vid källan (alltså till exempel värmefläkten) och det är därför man använder någon form fläkt för att få luften att cirkulera.

När man så har tagit reda på rummets volym får man fundera på hur varmt man vill ha det. Handlar det främst om att hålla det frostfritt, 15 grader eller normal rumstemperatur? Ju högre temperatur du vill ha, desto mer effekt ska värmekällan ha.

Sedan spelar även den generella ventilationen roll, om det finns genomdrag eller om det är ett otätt utrymme. Kommer det att pågå aktivitet i rummet, till exempel om ytterdörren öppnas ofta eller om det ska befinna sig ett stort antal människor i rummet? Många människor fungerar som många små element i sig själva. Alla dessa faktorer bör man ha i åtanke inför köpet av någon form av värmekanon.

Vi hoppas att detta har gett dig lite bättre koll på valmöjligheterna! Om du har funderingar eller frågor om några av våra produkter är du förstås välkommen att kontakta vår kundtjänst!

Relaterade artiklar

Guide: Att tänka på inför köp av kompressor
Vad ska man tänka på inför köp av kompressor? Det finns fle..

Skriv en kommentar

Namn:

Ange kontrollkoden:



Kommentar:
Notera: HTML översätts inte!

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer