E-mærket certificeret
Expert kundtjänst
Utmärkt omdömen
Menu

Guide: Olika typer av kompressorer och vad de används till

Guide: Olika typer av kompressorer och vad de används till

Det finns ett stort urval av kompressorer på marknaden och det är inte alltid så lätt att bena ut vad det är man egentligen behöver. I den här artikeln berättar vi om vilka olika typer som finns, så att du kan göra ett genomtänkt val och få det du faktiskt behöver. Kanske behöver du en liten för att enkelt pumpa bil- och cykeldäck och blåsa ur pumpen i sommarstugan, eller en rejäl verkstadskompressor för luftverktyg som kräver det lilla extra eller en så kallad dentalkompressor. I den här guiden berättar vi mer om vad du ska tänka särskilt på och vilka tillbehör som kan vara aktuellt. Du kan också kika på alla våra kompressorer genom att klicka HÄR.

Råd och rekommendationer

Oavsett vilken kompresor du väljer att köpa så kan du ha användning för dessa råd och rekommendationer. Här nedanför nämner vi det viktigaste.

Att välja storlek. Om du har särskilda verktyg som kompressorn ska användas till så handlar det om att ha koll på hur mycket luft de kräver. Du behöver generellt en kompressor som har en angiven effektiv luftmängd på 120 procent av vad ditt verktyg kräver. Som utgångspunkt så håller den trycket längre ju större tank du har, så om du har verktyg som ska användas relativt kontinuerligt med högt tryck så är en stor tank att föredra. Detta kan gälla till exempel spikpistoler. 

1. Håll koll på driftstiden

Om du har en oljefri kompressor är det alltid bra att hålla koll så att du inte överstiger driftstiden. Genom att göra detta undviker du att slita på maskinen mer än nödvändigt. Här ska du ha koll på den specifika kompressor du använder och anvisningarna där. De flesta oljefria kompressorer är konstruerade för att köra i intervaller. När man har kört den en stund så behöver den alltså en paus för att kylas ned. Om kompressorn inte får chansen att svalna enligt anvisningarna så sliter man för mycket på den och du kommer snart att behöva en ny kompressor. 

Kolvkompressorer med kyltork är generellt anpassade för kontinuerligt bruk, alltså dygnet runt.

2. Ta hand om din kompressor

Kom ihåg att hålla koll på din komressor. Stämpelringar, rem och packningar kan bli slitna. Genom att ha koll på från början hur lång tid det tar för tanken att fyllas kan du märka hur kompressorn mår och om du eventuellt ska ta dig en titt på slitdelar. På många kompressorer ska man också tömma tanken med jämna mellanrum eftersom det bildas kondens där. Gör du inte detta finns risk för rost och helt enkelt att den inte håller trycket. Många har en tappventil som är enkel att använda. Se till att läsa anvisningarna för just din kompressor. 

3. Använd kraftig och inte allt för lång förlängningskabel

En kraftig förlängingskabel är att föredra och inte längre än nödvändigt. Om du har problem med att starta din kompressor så kan det beror på detta och för att veta om det handlar om det bör du testa den utan förlängningskabel och på en egen säkringsgrupp

4. Kompressorer och minusgrader är inte en bra kombination

Kompressorer och kyla är sällan en bra kombination. Förutom att kondensvatten kan frysa så kan även andra delar frysa och det kan hända att den klappar ihop när den ska starta eller att säkringarna går. Att starta en motor iskall är sällan att rekommendera oavsett vilken motor det gäller - det har sina utmaningar på samma sätt som det kan vara en utmaning med en bil ibland. Det finns en anledning till att man gärna kopplar den till en motorvärmare och det samma gäller med kompressorer. Har din kompressor stått kallt eller om du försöker starta den där det är kallt (även under 10 grader kan försvåra det ibland och på en del modeller) så kan lösningen vara att slå på en värmefläkt i verkstaden eller garaget.

Bensin- och dieselkompressorer

En bensin- eller dieselkompressor blir förstås extra användbara där det inte finns möjlighet att koppla till el. Hos oss finner du ett brett sortiment av dessa kompressorer, särskilt från KGK - här finner du också högsta kvalitet på motorerna i och med Hondas effektiva och slitstarka GX- eller GP-motorer. Här kan fi särskilt rekommendera till exempel S1520-modellen med 3 hästkrafter och en tank på 20 liter. Just den kan du läsa mer om HÄR.

Är det i stället en kraftigare dieselkompressor du är ute efter kan du ta dig en titt på modellen Agri 75 med 11 HK och en effektiv luftmängd på 500 l/timme. Här har du en modell som klarar riktigt mycket och du kan läsa mer om just den HÄR. Denna säljs ofta till servicebilar med mera där man behöver använda kraftiga verktyg och kunna pumpa lastbilsdäck med mera. 

Båda nämnda modeller ser du här nedanför.

 

 

Verkstadskompressorer

Det finns många olika verkstadskompressorer på marknaden och vi har modeller från både ABAC och KGK som gör jobbet. Verkstadskompressorer används ofta i verkstäder eller lantbruk där man behöver luft til mer än en maskin. En solid och pålitlig sådan har du i modellen 90/3021 från KGK som du ser här nedanför och kan läsa mer om genom att klicka HÄR.

90/3021 Verkstadskompressor från KGK:

Modellen 90/3021 är en solid verkstadskompressor med en tank på 90 liter och 3.0 hk. Du har bland annat punkterfria hjul, gjutjärnscylinder och reduktionsventil med vattenavskiljare. Det är en kompakt kompressor som därmed också blir enkel att transportera.  

Behöver du en kraftigare kompressor med större tank så ta dig en titt på bland annat 150/5522 från KGK. Där har du 5.5 HK och en tank på 150 liter. 2-cylindrig och en luftmängd på 520 liter/timme. 

 

Transportabla och bärbara kompressorer

Diverse jobb kan kräva transportabla och bärbara kompressorer och det gäller både i hobbyverksamhet och i professionella sammanhang. Söker du en solid modell som lätt kan transporteras så ta dig en närmare titt på Rollcage 610S

Detta är en mindre kompressor som är lämplig särskilt för mindre jobb - helautomatisk och oljefri. 

 

 

Skruvkompressorer

Du finner även flertalet skruvkompressorer hos oss. De generella principerna är den samma som hos alla kompressorer, att pumpa luft med högt tryck, men här byggs trycket upp genom att luften trycks fram genom en skruv. Dessa modeller har liten risk för överhettning och är därför lämplig särskilt när den ska användas under längre tid. HÄR KAN DU SE ALLA VÅRA SKRUVKOMPRESSORER.

Vi kan särskilt rekommendera modellen Newsilver 3/90 som dessutom har en låg ljudnivå och en 90 liters tank. Klicka HÄR för att läsa mer om just den - lång livslängd och hög effektivitet. Effektiv luft på 270 liter/timme, 9 bar och en ljudnivå på 69 dB.

 

 

Dentalkompressorer

Dentalkompressorer används framför allt när man behöver helt ren och det används också just av tandläkare för olika verktyg. De är oljefria och även lämpliga för diverse typer av friskluftmasker där luften inte ska innehålla oljepartiklar.

Ta dig gärna en titt på AM135/24 som är av enkel design och kräver mycket lite underhåll. 

Klicka HÄR för att se alla dentalkompressorer.

 

 

 

Ta dig gärna en titt på videon där danska KGK visar några av sina kompressorer:

Relaterade artiklar

Guide: Att tänka på inför köp av kompressor
Vad ska man tänka på inför köp av kompressor? Det finns fle..

Sök artiklar

Ämnen

Populära artiklar

Guide: Om trallskruv C4, A2 och A4 samt beräkning av antal per m2
23/4 2018
Läs mer om trallskruv. Vad betyder C4, A2 och A4. När ska man anvä..
Läs mer
Guide | Allt om fräsar till handöverfräsar och deras funktioner
25/7 2018
Solamagic AIR+, värmelampan utan ljus
25/7 2018
En liten revolution - världens första värmelampa utan rött l..
Läs mer
Guide: Vilken värmelampa och vilket regleringssystem ska jag välja?
08/8 2017
Solamagic har ett brett urval av värmelampor och styrningssyste. Men vilken..
Läs mer